PayPal

Donați ptr IRIR prin PayPal


"Exercițiu" la Școala de Vară
(Valeriu Antonovici)

Solicitare

Reproducem de pe blogul lui Dorin Tudoran, cu acordul autorului:

Stimate domnule Nicolae Văcăroiu,

Stimate domnule Teodor Meleşcanu,

Stimate domnule Virgil Măgureanu,

Stimate domnule Ioan Talpeş,

În ediția din 16 noiembrie, a.c., a revistei ”22”, d-na Magda Botez, văduva regretatului Mihai Botez, oferă cititorilor următoarele informaţii în legătură cu moartea fostului ambasador al României la Organizația Națiunilor Unite și apoi la Washington:

”Apoi Mihai vorbea despre el însuşi, de faptul că a fost o persoană indezirabilă în timpul comunismului şi de un paradox aparent: a rămas o persoană incomodă.

Cât de “incomodă“ era aveam să aflu în iulie 1995, când Mihai a fost asasinat la Spitalul Elias.

Stefan Halper, înalt ofiţer CIA, a venit personal în România cu acest mesaj şi cu propunerea ca Mihai să fie înmormântat cu toate onorurile în cimitirul eroilor în SUA, Arlington.

Am refuzat, spunând că, dacă Mihai şi-a dat viaţa, a fost pentru ţara lui, pentru România.“

La un an de la dispariția lui Mihai Botez,  dna Magda Botez semna în publicaţia de limbă română “Universul”, din Los Angeles, o scrisoare deschisă intitulată ”Mihai Botez a fost asasinat!…” , text în care, printre altele, menţiona următoarele:

”Închei cu un “zvon” venit din foarte înalte cercuri americane (David Funderburk, membru al Camerei Reprezentanților a SUA), citat și în presa românească (vezi Evenimentul zilei, 17. a.c.) că Mihai Botez ar fi fost asasinat fiind din nou incomod pentru fracțiunea de la putere ce nu dorește intrarea României în NATO.”

Consider că autorităţile române au obligaţia să exprime o poziţie în legătură cu aceste informaţii,  cu atât mai mult cu cât ele au fost aduse la cunoştinţa opiniei publice de o persoană ce a reprezentat ea însăşi România post-decembristă  în calitate de Consul General la Montréal.

Cum în momentul morţii ambasadorului Mihai Botez (11 iulie, 1995), Domniile-voastre ocupaţi funcţiile de Prim-ministru (dl. Nicolae Văcăroiu), ministru al Afacerilor Externe (dl. Teodor Meleşcanu), Director al Serviciului Român de Informaţii – SRI (dl. Virgil Măgureanu) şi Director al Serviciului de Informaţii Externe (dl. Ioan Talpeş), îmi îngădui să vă solicit un punct de vedere în legătură cu aceste dezvăluiri, considerând că sunteți printre personalităţile ce pot comenta în cunoştinţă de cauză şi deplină răspundere  politică informaţii de o asemenea gravitate.

Menţionez că am solicitat acelaşi lucru domnilor Ion Iliescu şi Adrian Năstase care, în momentul morţii ambasadorului Mihai Botez, ocupau funcţiile de Preşedinte al României (dl. Ion Iliescu) şi Preşedinte al Camerei Deputaţilor, a treia funcţie în stat (dl. Adrian Năstase).

Cu mulțumiri,

Comments are closed.