PayPal

Donați ptr IRIR prin PayPal


"Exercițiu" la Școala de Vară
(Valeriu Antonovici)

Evenimentele campaniei

 

Campania “Europa Liberă, Aici” a fost distinsă cu un Premiu Special la Gala Societății Civile 2010. Evenimentul a avut loc pe 26 mai 2010 la Ateneul Român. 

 


Consiliul Științific al proiectului “Europa Liberă, Aici” 

Pentru următoarea fază a proiectului “Europa Liberă, Aici” s-a constituit un Consiliu Științific Consultativ format din domnii Dennis Deletant, Dorin Dobrincu, Mihnea Berindei, Gabriel Andreescu și Nestor Rateș. Argumentele pentru constituirea acestui consiliu sunt atît de natură ştiinţifică (nevoia de asistenţă/expertiză de la specialişti în domeniul istoriei recente sau foşti angajaţi ai postului; promovarea cercetării ştiinţifice a arhivei), cît şi practică (luarea unor decizii de specialitate privind organizarea materialului arhivistic, asigurarea integrităţii şi conservarea materialului de arhivă etc.). 


Impedimente birocratice

Cu adresa din data de 7 aprilie a.c. către IICCMER, IRIR și-a exprimat dorința de a începe procesul de digitalizare a arhivei de la Europa Liberă printr-un proiect pilot constînd din digitalizarea emisiunilor din anii 1950. Aceste emisiuni au fost microfilmate și se află la București, în custodia IICCMER, de doi ani, timp în care cele 39 de role de microfilm nici n-au părăsit cutia în care au fost expediate din Statele Unite. 

În adresa menționată, IRIR se declară gata să procedeze imediat la digitalizarea microfilmelor, precizînd că aceasta „ne-ar permite să elucidăm cîteva aspecte importante ale proiectului, cum ar fi costurile efective, ritmul în care s-ar putea derula, dificultățile tehnice care se pot ivi etc. Iar, ca rezultat, emisiunile Europei Libere din anii ’50 ar putea fi în sfîrșit studiate în România fără nici o dificultate”. Se precizează că IRIR își asumă integral costurile digitalizării. 

Din anumite motive, adresa IRIR a rămas fără răspuns. 


La Saragosa, în Spania, s-a desfășurat a treia ediție a seminarului european Swim in the Digital World, finanțat prin programul Media al Uniunii Europene. România a fost reprezentată de o echipă de la Catedra de Jurnalism a Universității Babeș-Bolyai din Cluj. Participarea constă în realizarea unui studiu de caz pe o temă conexă domeniului digitalizării, iar cazul ales de echipa României a fost campania “Europa Liberă, Aici” și procesul de digitalizare a arhivei emisiunilor de la Europa Liberă. 


Campania “Europa Liberă, Aici” la Timișoara.
Societatea Timișoara
susține proiectul și campania “Europa Liberă, Aici”. 

Articole din Timpolis, Timiș Online, Evenimentul Zilei, Bănățeanul și de pe site-ul Societății Timișoara


Bilanț de etapă al companiilor care au făcut donații în cadrul Campaniei “Europa Liberă, AICI”

Bucureşti, 10 aprilie 2010 

În ordine alfabetică: 

Camera de Comerț și Industrie – 10.000 Euro
CEC Bank – 500 Euro
Mușat&Asociații – 1.000 Euro
Omnilogic – 1.200 Euro
RMGC – 5.000 Euro
Sanador – 1.000 Euro
Sistec/RTC – 2.500 Euro
Unicredit Țiriac Bank – 3.000 Euro 

Le mulțumim! 

Institutul Român de Istorie Recentă (IRIR) 


 

Premiul de Excelență al IAA România i-a fost acordat lui Liviu Tofan și Institutului Român de Istorie Recentă pentru inițierea și coordonarea campaniei “Europa Liberă, AICI”. Prin aceste Premii de Excelență, IAA România recompensează public persoane care, prin inițiative și fapte, au contribuit decisiv la ridicarea standardelor profesionale şi etice în industria de comunicare din România. 

Cu un click pe imaginea de alături puteți accesa pagina IAA România despre Gala Premiilor de Excelență. 


Vineri, 26 martie 2010, la Facultatea de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, Centrul de Studii asupra Comunismului a organizat dezbaterea “A existat un fenomen Europa Liberă?” 

Evenimentul l-a avut ca invitat special pe dl. Liviu TOFAN, fost Director adjunct al postului de RADIO EUROPA LIBERĂ şi actualmente Director al Institutului Român de Istorie Recentă. 

Ziarul Adevărul de Iași despre întîlnirea cu studenții 


Campania “Europa Liberă, AICI” – bilanț după Gala de la TVR 1 

Bucureşti, 22 martie 2010 

Gala “Europa Liberă, AICI”, transmisă sîmbătă, 20 martie, de TVR 1 şi TVR Internaţional, și retransmisă de Radio România Cultural, a impulsionat donațiile pentru Campania cu același nume și și-a atins în primul rînd scopul de a readuce în atenția românilor pagina de istorie scrisă de jurnaliștii de la radio Europa Liberă înainte de 1989, și de a stîrni curiozitatea și interesul tinerilor care nu cunosc din proprie experiență acest fenomen mediatic al României din perioada regimului totalitar. Emisiunea găzduită de Andreea Marin Bănică şi Cristian Tabără (voluntari în campanie) a însemnat un pas înainte pentru strîngerea de fonduri necesare realizării unei baze de date digitale cu arhiva emisiunilor Europei Libere, care să fie în viitor la îndemîna oricărui român dornic să-și cunoască mai bine istoria recentă, gratuit. 

Iată bilanțul Campaniei pîna în prezent: 

Donațiile anunțate pînă la sfîrșitul Galei, provenind de la firme, persoane fizice și din apelurile telefonice cu taxă fixă de 2, 5 și respectiv 10 euro, totalizează 39.150 Euro. 

Donațiile anunțate de telespectatori la telefonul din studioul Personalităților se ridică la 4.100 Euro. 

Numărul de SMS-uri înregistrate pîna în prezent la numărul 8820, cu valoare de 2 Euro, este de 11.293, iar valoarea lor este de 22.586 Euro. 

Donațiile prin PayPal totalizează 1.008 Euro. 

Campania „Europa Liberă, AICI” continuă, următorul eveniment din seria celor programate este Concertul de la Sala Radio, din 20 aprilie. Telefoanele cu taxă fixă și numărul de SMS pentru donații sunt valabile pînă la 30 aprilie 2010. Suntem recunoscători colegilor din presă care vor face cunoscute publicului larg, în zilele următoare, numerele la care românii pot face donații: prin SMS de 2 Euro la numărul 8820 (în rețelele Vodafone, Orange și Cosmote, nu se aplică TVA), respectiv prin apel telefonic la numerele 0900 900 620 (donație de 2 Euro), 0900 900 622 (donație de 5 Euro) și 0900 900 624 (donație de 10 Euro), disponibile numai în reţeaua Romtelecom. 

Mulțumim TVR pentru găzduirea Galei „Europa Liberă, AICI”, postului de radio România Cultural pentru retransmitere, precum și tuturor celor care au contribuit la reușita acestui eveniment special ca prezentatori, realizatori, interpreți, invitați speciali, parteneri și sponsori. 

Institutul Român de Istorie Recentă (IRIR) 


Europa Liberă evocată de Televiziunea Română. Pe TVR 1 și pe TVR Internațional s-a difuzat sîmbătă, 20 martie 2010, Gala “Europa Liberă, Aici”, moment culminant al campaniei cu același nume. Evenimentul a fost retransmis și de Radio România Cultural. 

Emisiunea s-a desfășurat pe două platouri, avîndu-i ca gazde pe Andreea Marin Bănică și Cristian Tabără. În partea de spectacol au fost prezenți, între alții, Mircea Vintilă, Florin Chilian, Victor Rebegiuc și trupa Proconsul. 


Europa Liberă în emisiunea GARANTAT 100%. La TVR 1, duminică 14 martie. Invitații lui Cătălin Ștefănescu – Gilda Lazăr și Liviu Tofan – au vorbit despre semnificația campaniei “Europa Liberă, Aici” și au evocat diverse aspecte ale istoriei Europei Libere. 

Cu un click pe imaginea de alături puteți viziona emisiunea. 


“File de Istorie” și “Fenomenul Europa Liberă”. Studenții membri ai Asociației Studenților la Istorie “Dacia”, asociația reprezentativă a studenților din Facultatea de Istorie a Universității București, consideră că “Europa Liberă, Aici” este un proiect de interes maxim pentru studenții Facultății de Istorie și pentru toți tinerii interesați de istoria României. Ca atare, ASID a organizat, în colaborare cu IRIR, o dezbatere cu tema “Fenomenul Europa Liberă” pe 25 februarie, la Facultatea de Istorie. Invitații au fost prof. Adrian Cioroianu, conf. Virgiliu Țârău, vicepreședinte CNSAS, Nestor Rateș, Andrei Voiculescu și Liviu Tofan. 


IRIR a încheiat un “Protocol de Colaborare” cu Arhivele Naționale ale României (ANR) și fostul IICCR, actualmente IICCMER (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc). Obiectul protocolului îl constituie “colaborarea părţilor semnatare în vederea realizării proiectului “Europa Liberă, Aici”, constînd în obținerea unei copii integrale a arhivei emisiunilor în limba română ale postului de radio Europa Liberă în format digital, astfel încat aceste emisiuni să poată fi aduse în România spre a deveni accesibilă tuturor doritorilor, fără restricții și gratuit, ca material de studiu și documentare”. 

Un alt punct al Protocolului precizează: “Părțile cunosc faptul că, pentru strîngerea fondurilor necesare procesării digitale a arhivei emisiunilor REL, IRIR a inițiat campania „Europa Liberă, Aici”, astfel încît demersul obținerii unei copii integrale a arhivei emisiunilor în limba română ale postului de radio Europa Liberă să poată fi dus la bun sfîrșit. În măsura în care această campanie își va atinge scopul, fondurile respective vor fi folosite pentru realizarea obiectivului acestui protocol pe baza Acordului deja existent dintre IICCMER, Institutul Hoover și RFE/RL”.
Vezi și www.arhivelenationale.ro 


“Jurnalul Național” despre prelungirea campaniei “Europa Liberă, Aici” 


Din partea IRIR, Liviu Tofan a participat la o întîlnire cu studenți ai SNSPA (Școala Națională de Studii Politice și Administrative). Întîlnirea a fost prilejuită de vizionarea fimului german “Viața celorlalți” (Das Leben der Anderen). Plecînd de la subiectul filmului, discuția ce a urmat s-a concentrat pe aspecte similare din România anilor 1970-80, inclusiv cele legate de acțiunile Securității împotriva postului de radio Europa Liberă și a ascultătorilor săi. 


Interviu în “Dilema Veche” despre semnificația campaniei “Europa Liberă, Aici” 


IRIR și Radio România (Societatea Română de Radiodifuziune) au semnat un “Acord-Cadru de Parteneriat Strategic”. Obiectivul este “colaborarea dintre cele două părți în vederea informării cetățenilor români și cetățenilor altor state privind restituirea unei părți a memoriei naționale, a promovării reciproce și a mediatizării evenimentelor și manifestărilor organizate de IRIR”. 


La Palatul Elisabeta, Casa Regală a oferit o recepție în susținerea campaniei “Europa Liberă, Aici”: 

Imagini difuzate de TVR 

Imagini difuzate de Prima TV 


    

Emisiune la postul TV Money Channel, din 11.12.2009, cu Nestor Rateș și Liviu Tofan 

Cu un click pe imaginea de alături puteți viziona emisiunea 


În emisiunea “100%” din 5 decembrie 2009 dedicată campaniei “Europa Liberă, Aici”, Robert Turcescu i-a avut ca invitați pe Liviu Tofan și Andrei Voiculescu. 

Cu un click pe imaginea de alături puteți viziona emisiunea Articol din revista Capital prilejuit de campania “Europa Liberă, Aici”
 


“Europa Liberă, Aici” la emisiunea lui Stelian Tănase. 

Cu un click pe imaginea de alături puteți viziona emisiunea Interviu în “Jurnalul Național” despre campania “Europa Liberă, Aici”
 


Marina Constantinoiu în “Jurnalul Național” despre campania “Europa Liberă, Aici” 


Mediafax despre lansarea campaniei “Europa Liberă, Aici” 

În imagine, Gilda Lazăr și Liviu Tofan la lansarea campaniei