PayPal

Donați ptr IRIR prin PayPal


"Exercițiu" la Școala de Vară
(Valeriu Antonovici)

Un Spion al Securității la Radio Europa Liberă

Avea numele de cod “GX-36”. Dar se mai numea și “Kraus”. În trecut se mai numise “Konrad”, “Aurel Bantaș” și “Alexandru Sîrbu”. A reușit, pentru scurt timp, să înfăptuiască visul de aur al Securității (DIE): penetrarea redacției din München a Europei Libere. La începutul anului 1979, “GX-36”, sau “Kraus”, devenea angajat cu acte în regulă al secției române de la Radio Europa Liberă. Din fericire, doar pentru cîteva luni. Fiind încă în perioada de probă, conducerea americană îi desface rapid contractul de muncă. Apăruseră suspiciuni privind comportamentul respectivului în perioda de detenție de pînă în 1964. Poate existau și alte suspiciuni. Dar ele nu au fost niciodata confirmate. Pînă în decembrie 2008, cînd IRIR descoperă la CNSAS dosarul aparent complet al agentului, clasat abia în iulie 1991.

Acesta pare să fie, din cîte cunoaștem, singurul caz în care Securitatea/DIE/CIE a reușit să infiltreze un agent în departamentul românesc al Europei Libere de la München. După îndepărtarea din departamentul românesc, agentul a continuat să mențină legătura cu Europa Liberă, făcînd un fel de joc dublu: culegea informații despre oamenii și evenimentele de la radio, dar, în același timp, furniza Europei Libere rapoarte – nesolicitate, dar acceptate și remunerate – despre starea de spirit din România în urma deselor sale vizite în țară.

Prelucrarea datelor și informațiilor din dosarul acestui agent înseamnă un volum foarte mare de muncă, imposibil de realizat fără ajutorul unor voluntari. Dosarul este microfilmat, iar numeroasele rapoarte scrise de mînă trebuie transcrise. Apelăm, deci, la voluntari care să ne ajute la transcierea a cîteva sute de pagini de dosar microfilmat în vederea realizării unei lucrări despre acest caz deosebit de interesant.

[înapoi]