Fostul ambasador Coen Stork, fondatorul IRIR, într-un interviu din Revista 22
Recomandăm: Scrisori către Radio Europa Liberă, Vol. 1, de Gabriel Andreescu și Mihnea Berindei (editori), apărută la Polirom. O inițiativă excelentă.
“Democrație vs Totalitarism: lecţii învăţate în ultimii 20 de ani”. La conferința cu această temă, organizată de Fundația Soros, Asociația Națională a Tinerilor Istorici din Moldova și Fundația Soros Moldova la București în zilele de 29 și 30 martie 2010, IRIR a fost reprezentat de istoricul Andrei Muraru, coordonator programe de cercetare.
“Unde ni sînt anticomuniștii”, un comentariu de Mircea Vasilescu în numărul 319 al publicației Dilema Veche
Declarația de la Praga
Ambivalența României indusă de amnezie – articol din Los Angeles Times: “refuzînd să se confrunte cu trecutul ei, România își lasă viitorul în dubiu”
Brîndușa Armanca și-a lansat cartea “Istoria recentă în mass-media. Frontieriștii”
Despre Istorie ca scuză pentru… - Teodor Baconsky în Dilema Veche, numărul din 20 august 2009.
Un remarcabil interviu cu Andrei Pleșu în ziarul Adevărul.
În revista “22” mi-a apărut un articol care a fost modificat și scurtat fără știința mea. Versiunea integrală o puteți citi aici. Regret și faptul că, în pofida dorinței mele, nu există nici o menționare a IRIR în pagina respectivă din “22″ (Liviu Tofan).
Președintele Traian Băsescu despre Europa Liberă
“Ați fost cei mai buni susținători ai revoluției române. Radio Europa Liberă a condus ‘revoluția radio’ – de la dumneavoastră am auzit despre toate evenimentele importante. Europa Liberă a fost etalonul jurnalismului românesc în primii ani de după prăbușirea comunismului” – aceste afirmații au fost făcute de Președintele Traian Băsescu pe 16 iulie 2009, cu prilejul vizitei la noul sediu din Praga al posturilor de radio Europa Liberă/Libertatea (RFE/RL). Mediile de informare din România nu au preluat această declarație. Știrea integrală în limba engleză o găsiți aici.
Aici, în Dilema Veche, puteți citi un interesant articol al lui Andrei Manolescu despre semnificația și calitatea DJ-ilor de ieri și de azi. Articolul îi amintește pe cei care prezentau emisiuni muzicale la Europa Liberă, în frunte cu Cornel Chiriac. Menționăm acest articol în legătură cu proiectul nostru Opriți Muzica!
Aici, tot în Dilema Veche, găsiți un excelent interviu luat de Marius Chivu lui Teodor Brucăr, “om de radio”. Scurt citat: “Atunci cînd a murit Cornel Chiriac, super-DJ-ul de la Europa Liberă, am purtat doliu. Ascultam şi emisiunile politice: Actualitatea românească sau altele. Sufeream îngrozitor că nu ştiam ce se petrece, din punct de vedere cultural, dincolo de „Cortina de fier“…
OSCE echivalează regimul stalinist cu cel nazist