Campania publică s-a încheiat, dar Proiectul “Europa Liberă, Aici” continuă.
Este important de precizat că nu s-a încheiat decît faza strîngerii de fonduri printr-o campanie de masă. Demersurile IRIR pentru realizarea proiectului vor continua pe diverse căi.
Europa Liberă, Aici este un proiect inițiat și coordonat de IRIR împreună cu echipa foștilor angajați și colaboratori ai Departamentului Românesc al Radio Europa Liberă. Scopul proiectului este realizarea unei copii digitale a arhivei emisiunilor difuzate de Europa Liberă. Digitalizarea ar face accesibile emisiunile Europei Libere fără nici o îngrădire și ar facilita enorm folosirea arhivei ca material de studiu.
Radio Europa Liberă (REL), post finanțat de Congresul S.U.A., a fost cel mai important fenomen mediatic al României de pîna în 1989, și a jucat un rol determinant în istoria recentă a țării. Premisele pentru înlăturarea totalitarismului și orientarea spre libertate și democrație se datoreaza în mare măsură Europei Libere. Emisiunile destinate României, inițiate în 1951, au încetat în august 2008.
Istoria României din a doua jumătate a secolului 20 și pătimirile societății românești sub comunism nu pot fi studiate și înțelese fără cuprinderea fenomenului “Europa Liberă” într-un asemenea demers. Arhiva emisiunilor REL se află la Hoover Institution din Stanford, California, peste mări și țări. Din această cauză, arhiva este practic inaccesibilă celor din țară. Rolul unui “Centru de Cercetare și Documentare Europa Liberă” ar fi de a găzdui și pune la dispoziție tuturor, aici, în România, o copie digitală completă a arhivei de programe (texte și înregistrări audio). Digitalizarea arhivei și înființarea centrului presupune costuri de cîteva sute de mii de euro, sumă pe care IRIR încearcă să o obțină din donații.
Emisiunile Europei Libere au fost percepute și descrise ca oxigenul care a permis românilor să respire și să reziste sub comunism. REL a salvat vieți și a influențat destine. A fost marea obsesie a lui N. Ceausescu și a Securității. Din cauza asta, a avut de suferit și a adus jertfe. În anul 2001, statul român a găsit de cuviință să recunoască importanța și meritele Europei Libere. Președintele Ion Iliescu a înmînat atunci celor de la REL distincții și diplome “ca semn al durabilei recunoştinţe şi preţuiri a poporului român”.
Trebuie amintit că în 2009 s-au împlinit 60 de ani de la înființarea Europei Libere (Committee for a Free Europe). Marcînd această aniversare, in Congresul SUA a fost adoptată o rezoluție “pentru a onora contribuția REL la promovarea libertății în lumea întreagă și a omagia dedicația angajaților săi în furnizarea de informații corecte și obiective oamenilor aflați sub regimuri opresive”.