PayPal

Donați ptr IRIR prin PayPal


"Exercițiu" la Școala de Vară
(Valeriu Antonovici)

IRIR reprezentat la Banska Bystrica

La Museum of Slovak National Uprising din Banská Bystrica s-a desfăşurat în perioada 6-7 septembrie 2011 conferinţa internaţională intitulată „Solution of the Jewish Question in Ally Countries of Nazi Germany”. Conferinţa a fost prilejuită de împlinirea a şapte decenii de la promulgarea legilor cu caracter rasial emise de parlamentul slovac.

La conferinţă au participat cercetători din Slovacia, Federaţia Rusă, Croaţia, România şi Statele Unite ale Americii. Subiectele abordate de participanţi au vizat în principal măsurile legislative puse în practică de guvernele aliate Germaniei naziste împotriva etnicilor evrei. Au fost prezentate lucrări cu caracter general, dar şi studii de caz privitoare la particularităţi ale Holocaustului din diverse colţuri ale Europei.

Din partea IRIR a participat Andrei Muraru, secretar ştiinţific, care a discutat condiţiile, evoluţia şi dimensiunile politicii rasiale aplicate de Guvernul Antonescu în Transnistria. Lucrarea a insistat pe trăsăturile definitorii ale politicii rasiale, insistând pe deportare ca acţiune centrală a Holocaustului instrumentat în teritoriul dintre Nistru şi Bug între 1941 şi 1944.

Banska Bystrica are o însemnătate aparte pentru istoria Slovaciei. În timpul celui de-al doilea Război Mondial, aici a fost centrul mişcării naţionale de rezistenţă împotriva ocupaţiei naziste. La 29 august 1944 a fost declanaşată o acţiune concentrată de eliberare a teritoriului de sub controlul trupelor naziste. Deşi rezistenţa a fost învinsă rapid, tentativa are un loc aparte în memoria istorică a slovacilor. Ulterior, oraşul a fost eliberat de trupele Armatei a 4-a Regale Române în noaptea de 25/26 martie 1945.

În piaţa centrală a oraşului, la puţin timp după încheierea războiului, autorităţile sovietice au ridicat un monument în onoarea eliberării oraşului în 1945. Recent, pe una dintre faţadele obeliscului refăcut, a fost inscripţionat mesajul „Mulţumiri Armatei române eliberatoare”. În mai 2005, şi Regele Mihai I, care era la momentul eliberării oraşului comandantul suprem al forţelor armate române, a ajuns la Banska Bystrica într-un  turneu pentru cinstirea ostaşilor români, aducând un omagiu militarilor care au eliberat oraşul.

Comments are closed.