PayPal

Donate for IRIR via PayPal


"Exercițiu" la Școala de Vară
(Valeriu Antonovici)

Summer School 2011

A fost comunismul o formă de modernizare a societăţii?

Ce este şcoala de vară IRIR? Şcoala de vară IRIR este un program educaţional care se adresează masteranzilor şi doctoranzilor interesaţi de trecutul recent al României. Pe perioada celor cinci zile, participanţii vor avea ocazia de a lua parte la dezbateri, conferinţe, proiecţii de film, workshop-uri, excursii tematice etc. În prezenţa unor reputaţi specialişti (istorici, politologi, sociologi, critici de artă, publicişti etc.), tinerii vor avea prilejul de a-şi prezenta ideile răspunzînd la întrebarea, în ce măsură comunismul a fost o formă de modernizare a societăţii româneşti.

Directorul şcolii de vară este profesorul Adrian Cioroianu. Prima ediţie a şcolii de vară a avut loc anul trecut cu tema „Muzeul Dictaturii vs. Muzeul Comunismului”.
Citiți aici Regulamentul școlii de vară 2011.

Unde şi când? Moeciu de Sus (jud. Braşov), 28 august-2 septembrie 2011

Pe cine contăm? 20 de masteranzi şi doctoranzi din domeniile istorie, ştiinţe politice, filosofie, arhitectură, artă, drept, jurnalism, teologie, litere, sociologie, psihologie, interesaţi de trecutul recent al României.

Cum să aplici? Trimite pe adresa scoaladevara@irir.ro CV-ul tău şi un eseu/cercetare de 5-10 pagini despre aspecte, abordări şi teme care să răspundă la întrebarea „A fost comunismul o formă de modernizare a societăţii?”, având ca sugestie, fără a se limita însă la acestea, teme precum:

  • Memoria represiunii (Gulag-ul, marginalizarea, excluderea) vs. memoria împlinirilor (industrializarea, şcolarizarea, promovarea femeii, creşterea nivelului de trai, performanţele sportive);
  • Viaţă cotidiană, economie, societate, instituţii, propagandă şi cultură;
  • Omul nou;
  • Societatea cu o singură clasă;
  • Naţionalităţile conlocuitoare;
  • Supunere pasivă şi participare vs. contestare şi rezistenţă;
  • Mitologia comunistă;
  • Obedienţa, tradiţia, conformismul şi armonia în România comunistă;
  • Oameni ai muncii vs. cetăţeni;
  • Adeziunea elitelor.

Abordările transdiciplinare sunt binevenite. Lucrările participanţilor vor fi evaluate de un consiliu ştiinţific. Termenul limită pentru trimiterea aplicaţiilor: 17 iulie 2011.

Cine suportă cheltuielile? Organizatorii vor acoperi chetuielile de masă, cazare, evenimente speciale, excursii şi materiale didactice. Cheltuielile de transport sunt suportate de participanţi.

Co-organizator: Asociaţia Studenţilor la Istorie „Dacia”

Sponsor: Institutul pentru Liberă Iniţiativă

Imagini de la școala de vară 2010 puteți vedea AICI.